ianuarie 28, 2011

Guilty pleasure nr.2 : Ciorba de ciolan afumat cu smantana

0 Comments

 Boy, am i lazy or what? Nu am mai dat nici un semn de viata de exact o saptamana. De gatit am mai gatit, dar nu m-am vrednicit sa dau sheer la "grozaviile" din bucataria mea pana acum. Am intrat int-un fel de writer's block, nu ca as fii eu scriitoare, dar... you know what i mean...
  So here is my special recipe for today, ceva asa...pentru un week-end geros. O ciorba de iarna, care sa va mearga la suflet. My anytime guilty pleasure, my comfort food: ciorba de ciolan afumat.  
   Se ia un ciolan afumat de porc (de la Kuaufland am luat un ciolan foarte bine afumat, cu multa carne si putina grasime), se opareste in apa fierbinte, apoi se fierbe inte-o oala mare (a mea avea 10 litri), impreuna cu doua cepe medii tocate si niste telina, tocata si ea de asemenea.
   Se fierbe cam o ora la foc domol, apoi scoatem ciolanul din lichid si il dezosam (in acest punct, carnea ar trebi sa se dea repede jos de pe os) si taiem carnea in bite-size pieces. In lichidul in care a fiert piciorul de porc, punem 2 pungi de legume congelate, asortate dupa gust. Eu am pus un amestec de telina, carofi, morcovi, fasole verde, ardei, mazare... Toate astea le-am lasat sa fiarba vreo juma' de ora, apoi am adaugat in oala o conserva de rosii cu tot cu suc si carnea de pe ciolan. Am mai fiert minunatia asta care mirosea genial inca vreo 20-30 de minute. For finishing touches, se amesteca 300 g smantana cu cateva polonice de zeama din oala iar apoi amestecul se toarna peste ciorba si se amesteca. Se potriveste de sare, se pune sucul de la o lamaie, sau o lingurita de sare de lamaie, se presara patrunjel tocat deasupra si se serveste. It's like heaven on earth...

ianuarie 21, 2011

Scones cu branza de capra,ardei si ceapa

0 Comments

 Uite o reteta pe care o "practic" de ceva timp dar cumva nu m-am vrednicit sa o public. Si tare pacat pentru ca este un deliciu. So today, i'll let the world to know!
 Scones sunt un fel de chifle pe care britanicii le servesc la micul dejun, cu unt si dulceata. Sunt fie dulci, cu stafide sau orice alt fel de fructe uscate, fie sarate, cu branza, cascaval, busuic, rosii uscate, dupa gustul si imaginatia fiecaruia. Nu am incercat inca varianta dulce si o sa o fac cat de curand pentru a am auzit ca sunt divine. Pana una-alta, inca nu m-am saturat de scones sarate, cu branza si unt, ceapa si ardei.

  Incepem prin a framanta 500 g faina cu un pachet de unt rece. Veti obtine un amestec nisipos de faina si bucatele mici de unt. Adaugam un plic praf de copt, 1 lg-ta rasa sare si amestecam. Se adauga 4 oua, 200 g smantana, 100 g branza rasa (cascaval, feta, parmezan, o telemea mai veche, dupa gust), un ardei capia taiat marunt si o ceapa mica taiata fin. Din toate astea se framanta un aluat (se mai adauga faina daca este nevoie ) care se intinde cam de grosimea unui deget.
  Se unge foaia de aluat cu un ou batut iar apoi decupam cercuri, sau daca nu avem rabdare se taie aluatul cu cutitul (cu grija sa nu taiati fata de masa, like i did) in triunghiuri, patratele...orice forma vi se nazare. Le punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptorul incins 20 de minute.
  Sunt bune atat calde cat si reci, unse cu crema de branza, cu unt sau simple, servite la micul dejun cu lapte sau ca si gustare sarata langa un pahar cu bere. Pofta buna si sa aveti un weekend minunat!

ianuarie 20, 2011

Pizza vegan

0 Comments


    As manca pizza everyday si nu cred k m-as satura : fierbinte abia scoasa din cuptor sau rece la un film after midnight... nu conteaza...that's why am invatat sa-mi fac home...pentru aluat ne trebuie 500 gr. faina , 200 gr.lapte batut am folosit eu, dar poti pune si apa , 1 cub de drojdie , 1 ou se poate si fara...drojdia o dizolvam in 4 linguri de apa calda si 1 lingurita de zahar ;) amestecam toate ingredientele si framantam un aluat pufos si moale pe care il lasam sa cresca pana facem sosul : 1 cutie de rosii decojite, 1 ceapa, 3 catei de usturoi , jumatate de lingutitza de oregano si busuioc...punem ceapa, tocata marunt ,la prajit in 3 lg de ulei ,adaugam usturoiul tocat , rosiile si lasam 3 minute pe foc , iar cand stingem focul adaugam busuiocul si oregano....lasam sosul acoperit :) si acum sa ne preocupam de topping :200 gr.ciuperci , 1 ceapa taiata, 200 gr masline,1 ardei gras taiat toate aceastea le punem intr-un castron si le amestecam cu 2 lg de ulei de masline,rozmarin si oregano! ungem tava cu ulei sau faina intindem foaia in tava, o ungem cu sos din abundentza , aruncam topping-ul ;) si lasam in cuptor la foc mediu in jur de 20 de minute....cand este gata puteti arunca peste pizza: rucola, patrunjel, salata verde...BE FREE, BE CREATIVE, BE YOURSELF ;)

Spaghetti cu spanac, lamaie si parmezan

0 Comments

    Gata in doar 10 minute! Asa ca, in drumul zilnic de la birou spre casa, nu trece pragul lui Ronald McDonald sau al Colonelului Sanders. Nu acolo e cina ideala! Opreste mai bine la bacania ta preferata, de unde pleci cu un pachet de paste, un borcan de spanac, o lamaie si o felie de parmezan.
  Ajungi acasa, te speli pe maini, iti pui sortul si te pui pe treaba. Fierbi pastele asa cum spun instructiunile de pe pachet. Intr-o tigaie mare, antiaderenta, incinge 3 linguri ulei de masline si rumeneste 4 catei de usturoi taiati feliute si cativa fulgi de chilli (dureaza 1 minut). Peste, pune spanacul, cu tot cu zeama si lasa-l sa fiarba la foc mediu 8 minute. Intre timp rade coaja de la lamaie. Jumatate din ea, adaug-o peste spanac, impreuna cu cateva frunze de busuioc uscat, o lingura de parmezan ras, o lingura de smantana, niste sare si niste piper. Pastele fierte si scurse se amesteca cu sosul de spanac si ...gata! In doar 10 minute :) Serveste-le imediat, presarate cu restul de coaja de lamaie si parmezan ras. Bun, sanatos si mult mai putine calorii decat o galeata trista de pui prajit in ulei.
  Sa aveti pofta!

ianuarie 18, 2011

Piept de pui la tigaie cu sos de usturoi,lamaie si masline

0 Comments

  ...o cina light pentru ultima zi a saptamanii. E rapid de pregatit, deci te poti intoarce la lenevitul pe canapea in no time, si usor de digerat, meaning ca o sa ai un somn linistit, sa poti incepe saptamana intr-o stare fresh. Iar daca iti mai raman ceva resturi, le poti transforma intr-un sandvis savuros, pachetel pentru a doua zi la serviciu.
   Intr-o tigaie antiaderenta (sau tigaie tip grill) se incing doua linguri de ulei de masline. Se pune pieptul de pui dezosat si feliat (cam 2 cm grosime) care se gateste la foc mediu 5 minute pe o parte, 5 minute pe alta. La jumatatea timpului de preparare, dupa ce ati intors pieptul, se stoarce deasupra zeama de la o jumatate de lamaie mai mica, si se presara putin oregano uscat.
   Intre timp se curata si se zdrobesc cu putina sare doi catei de usturoi, pana obtinem o pasta. In pasta de usturoi incorporam putin cate putin (ca la maioneza) 3 linguri de ulei de masline, apoi adaugam 1 lingura zeama de lamaie, coaja de la o lamaie mica si 3-4 masline verzi sau negre, fara samburi, tocate marunt.
   Se scoate din tigaie pieptul de pui si se sareaza si pipereaza. Se unge fiecare bucatica cu sosul de usturoi si lamaie si se serveste alaturi de o salata verde, stropita cu ulei de masline si zeama de lamaie. Sau ma mai gandeam si la o salata de baby spinache... am ramas doar cu gandul pentru ca am lasat de bunavoie o mandrete de salata verde si crunchi sa imi moara in frigider. Drept pedeapsa, am avut parte doar de piept de pui cu sos de usuroi, lamaie si masline :) Pofta buna!
 

ianuarie 13, 2011

Paine arabeasca cu tzatziki grecesc

0 Comments

   Pofteam de mult la asa ceva. Si cum pofta atinsese nivele ingrijoratoare, m-am pus pe treaba.
Plina de avant, am dizolvat 1 pliculet de drojdie uscata si 2 linguri de zahar intr-un pahar cu apa calduta. L-am acoperit si l-am lasat 10 minute.
 Am pus in robot 300 g faina, 100 ml ulei de masline1/2 lg-ta sare si lichidul in care am dizolvat drojdia. Si l-am pus pe domnul robot la framantat. Cand, ce sa vezi? In avantul meu pofticios am dat-o in bara pentru ca eu framantam aluat cu accesoriul de batut albusuri, care by the way s-a rupt. Eh... asta e! Pana ne familiarizam cu tehnologia secolului 21, o sa tot facem nefacute :)
  Anyway, am framantat aluatul cu mana, adaugand faina pana obtinem o coca moale, care nu se mai lipeste de maini. Si pentru ca ceasul batea o ora tarzie in noapte, am pus aluatul intr-un castron uns cu ulei, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am dat la frigider peste noapte.
 Pentru persoanele care nu gatesc vampire-style, dupa lasarea intunericului, aluatul se lasa la dospit 2 ore intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul.
  Se tapeteaza tava cu hartie de copt unsa cu ulei, se intinde cu degetele aluatul dospit in tava, apasand ici-colo pentru a forma mici gropite. Se unge aluatul cu ulei de masline si se presara deasupra 1 lg-ta za'tar, home-made in cazul meu (il puteti cumpara gata facut de la magazinele cu specific sau, pentru cei curajosi in puteti face chiar voi acasa, reteta aici, e foarte simplu de facut).
  Se lasa aluatul sa se dospeasca din nou inca o jumatate de ora, apoi se coace 15-20 minute in cuptor la foc mediu.

   In timp ce painea din cuptor raspandea un miros imbietor, am dat pe razatoare 1 castaravete semimutant de sera, caruia i-am dat un praf de sare si l-am lasat la scurs 20 de minute.
 Am amestecat separat 4 lg smantana, zeama de la o jumatate de lamaie, 2 lg ulei de masline, usturoi zdrobit, dupa gust, 1 lg-ta menta uscata, patrunjel tocat si un praf de sare si piper.
 In mixtura asta se adauga castravetii scursi de zeama si se amesteca. E voila: tzatziki!

Ce a urmat e lesne de dedus: am mancat de am crapat!!! Da dragii mei, painea arabeasca cu tztaziki grecesc, o combinatie ideala!
   

ianuarie 11, 2011

Supa de porumb

0 Comments



   Stiu...suna ciudat: supa de porumb... In retetele intalnite pe plaiurile noastre, porumbul se regaseste doar in salata de ton sau pe timpul verii, pe plaja. Dar supa asta este exact ce ai vrea sa manaci acum, pe vremea asta uracioasa si friguroasa. Cu gustul ei milky and buttery o sa te incalzeasca numaidecat si unde mai pui ca e gata in a blink of an eye!





    Topim 4 linguri de unt intr-o cratita iar in el calim pentru 5 minute 2 cepe tocate si 4 catei de usturoi taiati feliute. Se potoleste sfaraiala din oala cu 100 ml vin alb (sa fie vin de calitate, de preferinta demi-sec) si se face o reductie timp de 2-3 minute. Se adauga 2 conserve boabe de porumb (500 g) iar peste se toarna 500 ml apa. Se pune capacul si se la sa sa fiarba 20 de minute.
   Separat se dizolva 2 linguri faina in putina apa si se toarna amestecul peste supa (dupa expirarea celor 20 de minute). Se mai fierbe inca 5 minute, amestecand din cand in cand. Se drege supa cu 100 ml smantana si 2 linguri otet de vin alb si se potriveste de sare si piper alb. Se serveste fierbinte cu patrunjel presarat deasupra si cu paine prajita. Divin!

ianuarie 07, 2011

Guilty pleasure

0 Comments

  
  In my non-wasting frenzy ce m-a cuprins de cand s-au terminat sarbatorile, am pus la cale cateva retete delicioase. Si imi place cum reusesc eu, folosind scuza ca nu vreau sa fiu risipitoare, sa curat frigiderul de toate resturile porcoase si soaiase din perioada Craciun-Revelion. E o scuza destul de buna, cel putin pe mine m-am pacalit pe moment, dar tot nu am scapat de guilty feelings. Incet dar sigur, continutul frigiderului meu incepe sa redevina ce a fost, before pork month.
   Cum am contribuit eu la epuizarea de holliday leftovers va spun imediat.


     Intai am facut o mamaliguta fiarta intr-o combinatie de lapte si apa, adica jumi-juma', pe care atunci cand am rasturnat-o, am amestecat-o cu un pachet de unt. It's a crime i kow, but it felt so darn good!!!  Si in plus...se strica untul in frigider dom'le!!! (another lame excuse :)  )
  Apoi am taiat feliute subtiri de friptura de porc si pui, bacon afumat bine si niste sunculita condimentata pe care le-am incins intr-o tigaie unsa cu putin ulei.
   Si asa fierbinti le-am pus langa mamaliguta care gemea de atata unt. Ei da... dupa combinatia asta as merita probabil pedeapsa cu moartea, dar, in my defense, am pus alaturi felite de ardei iuti-iuti, sa imi acelereze metabolismul :) si promit ca farfuriile mele sa nu mai vada un festin asa decadent, cel putin pana la urmatorul Craciun. Hai totusi sa nu gandesc asa departe...sa zicem pana la Paste.
   Prima guilty pleasure pe anul asta! Ma intreb cate vor mai urma...

ianuarie 04, 2011

Pateuri cu sunca, branza si ardei

0 Comments

 
    Ce se intampla cu resturile de pe mesele de la Revelion, Craciun sau alte sarbatori? Ce sa se intample... de cele mai multe ori ajung in cosul de gunoi sau in castronul lui Grivei. Si uite asa, aproape jumatate din mancarea achizitionata nu ajunge in stomacul romanilor, ci la ghena. Da...maaare risipa. Incerc sa evit pe cat posibil sa fiu si eu o risipitoare, si sa fac in asa fel incat sa ajunga la gunoi numai ceea ce trebuie.
  Un articol inspiring din numarul de decembrie al revistei Good Food mi-a aprins un beculet in legatura cu mancarea ce nu isi mai gaseste folos, dupa ce a impopotonat mesele imbelsugate de sarbatori. Asa ca am congelat pachetele cu sarmale, caltabos, salata beoff care cu siguranta se vor dovedi utile in a lazy afternoon cand nu o sa am chef de gatit dar papilele vor cere ceva bun.
 



  Cat priveste resturile de pe platourile de aperitive, mezeluri si branzeturi, tot Good Food m-a luminat cu o reteta de pateuri din foietaj, umplute cu sunca si branza. Nu este reteta a la carte, ci mai degraba o improvizatie cu ce am avut prin frigider.

         Luam - 1 pachet de aluat foietaj
                   - 4 felii sunca de praga taiate marunt
                   - 4 felii bacon taiate marunt
                   - 100 g branzeturi taiate marunt - eu am folosit brie, parmezan si cascaval
                   - 1 ardei capia taiat cubulete mici
                   - 250 ml lapte dulce
                   - 1 lg unt si una de faina, amestecate impreuna
                   - 1 legatura patrunjel tocat
                   - 1 ou batut pentru uns

  Facem un sos alb din lapte, pe care il punem la fiert iar cand a inceput sa fiarba, punem pasta de faina si unt, amastecand incontinuu ca sa nu se lipeasca. Cand s-a ingrosat, se ia de pe foc, si adaugam ardeiul, verdeata, mezelurile si branza si amastecam incet, ca sa se acopere toate ingredientele cu sos.
  Din aluatul de foietaj se decupeaza cercuri cu diametrul de 15 cm, care se umplu cu amestecul de mezeluri si branzeturi iar marginile se preseaza cu dintii unei furculite. Se ung pateurile cu ou batut, se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptorul incins (200 grade C) cam 20-30 de minute pana devin aurii. Se servesc calde, se prepara usor si rapid iar rezultatul este un deliciu.

ianuarie 03, 2011

Au fost sarbatori de iarna...

0 Comments

  Si s-au dus in a blink of an eye! Nici nu stiu cum s-au dus asa repede... parca ieri eram printe munti de carne, incercand sa o scot la capat cu niste carnati... si uite asa m-am trezit intr-un nou an, facand demersuri sa imi revin dupa o luna incarcata de pregatiri asiduee.
   So, before i move on, i'll linger a lil' bit through all these holliday sensations: bucate minunate, mese incarcate, oameni fericiti, brazi impodobiti, fosnetul hartiei de cadouri, bubuitul artificiilor si al dopurilor de sampanie...



...Cookies pentru Mos Craciun
O felie din tortul de Craciun




Waiting for Santa



Bucuria de a desface cadouri



"Porcisme"


Meniu "porc-free"pentru 9 guri flamande in ziua de Craciun nr.2
(pui pe sticla si copanele cu bacon)
Multumesc dragei mele, Ramona pentru nepretuitul ajutor!


Cartofi gratinati cu parmezan si cascaval afumat, acompaniament pentru puiul pe sticla


Zapada din a treia zi de Craciun


Salata de porocale cu cepa rosie si stafide sau incercarea de a revigora Marele Brun (ficatul)intre Craciun si Revelion


Un tort


Un alt tort (da, am facut multe torturi, vreo 4, avand in vedere ca de sarbatori am gatit in mai multe bucatarii)



De Revelion baietii hijacked the kitchen si au pregatit platourile de gustari
Dragut din partea lor pentru ca eu eram la un pas sa am un atac de panica dupa atata gatit ;)


Leftovers dintr-un drunken tiramisu cake de revelion
(am scapat cam mult lichor...ups!!! dar a fost delish!)


Cartofi copti cu unt si resturi de pe platourile de Revelion (branza de capra si icre de somon)
Nimic nu se arunca, totul se recicleaza.











  Un an nou fericit, imbelsugat si linistit! La multi ani!