mai 28, 2011

Chinezarii, partea II: Pui in trei culori

0 Comments

  Hai sa va spun cum sa faceti ceva usor, bun, asian style! Ca doar v-am promis...

 Pui in trei culori

 Avem nevoie de un piept de pui dezosat, pe care il taiem cubulete/fasiute si il lasam la marinat 20 de minute in 2 linguri de ulei si 4 linguri de sos de soia.
 Intre timp taiem cubulete/fasiute urmatoarele: 1 ardei gras rosu, 1 ardei gras galben,1 ardei gras verde, 1 dovlecel. De fapt, dovlecelul il taiem mai bine fie felii, fie julien. Daca se doreste, punem la ingramadeala si niste ciuperci, astea taiate dupa pofta inimii. :)
  Si acum incepe nebunia. Luam un wok sau o tigaie antiaderenta, fiecare cu dotarile lui, si o punem la incins pe flacara aragazului, data la maximum. Cand vasul s-a incins bine-bine, punem cu atentie pentru ca s-ar putea sa sara, 2-3 linguri ulei. Acum incepem sa calim legumele; le punem pe rand in tigaie, mentinand flacara aragazului la maximum, amestecand continuu. Ideea este sa le gatim doar pe jumatate, astfel incat ele sa ramana crocante. 3-4 minute pe foc, ar fi de ajuns, insa va recomand sa gustati si sa vedeti daca va convine textura acestora. De asemenea, daca in timpul prepararii mai este nevoie de ulei, mai adaugati.
  Odata ce am terminat cu legumele, vine randul puiului in tigaie. Acesta se gateste complet, nimanui nu ii place puiul in sange... Scoatem puiul si in aceeasi tigaie dizolvam o lingura pasta de tomate in putina apa, cam 1/3 cana (ma refer la cana de ceai), 2-3 linguri suc de lamaie, si 4-5 linguri de sos de soia, sau mai mult, daca ne place. Aveti grija insa, pentru ca sosul de soia e cam sarat.
   In sosul obtinut, adaugam legumele si puiul. Lasam putin amestecul pe foc, sa ajunga totate cele la aceeasi temperatura, apoi dam tigaia de pe flacara. Se serveste ca atare ,cu orez sau cu ce vreti voi.
   V-am zis eu ca e usor! Gata in a blink of an asian eye! Enjoy!

mai 25, 2011

Chinezarii, partea I: Orez cu ou si legume

0 Comments

 Imi place bucataria chinezeasca, ma atrage prin simplitatea metodelor de pregatire a preparatelor si se incadreaza in tiparul agreat de noi toti: usor si bun!
 Evit insa sa mananc chienese food de la restaurantele de profil, pentru ca preparatele sunt, de cele mai multe ori, inecate in ulei, fie sunt condimentate cu sare chinezeasca, in limbaj stiintific, monoglutamatul de sodiu, un potentiator de gust pe care nu il vreau in farfuria mea. Asa ca am invatat sa imi pregatesc singura cateva retete, pe care le pregatesc repede, atunci cand ma loveste pofta.

    Incepem cu orezul, preparat de baza in bucataria asiatica.
 O cana de orez, de preferat cu bobul lung, se pune la fiert in 2 litri de apa, cu putina sare. Dupa ce se fierbe, se clateste cu apa rece si se lasa la scurs intr-o strecuratoare.
  Se curata si se toaca marunt 1 ceapa, iar 1 morcov se da pe razatoarea cu ochiuri mari. Intr-un castron batem 2 oua cu putina sare, ca pentru omleta.
  Incingem intr-o tigaie non-aderenta 2-3 linguri de ulei si preparam ouale ca si cand am face oua jumari ( adica se pun ouale in tigaie si se amesteca, pana se coaguleaza). Scoatem ouale din tigaie, mai adaugam ulei daca este nevoie, si punem ceapa la calit, iar dupa 2-3 minute, adaugam si morcovul. Calim legumele, pana se inmoaie, cam 7 -8 minute. Cand legumele sunt gata, punem 5 linguri de sos de soia ( dupa gust, se poate pune mai mult sau mai putin) si orezul fiert; gatim totul cateva minute, pana cand orezul ajunge la temperatura legumelor din tigaie. Se da de pe foc, se adauga ouale si se potriveste de sare.
  E bun atat cald cat si rece si se poate servi ca atare sau alaturi de alte preparate, de preferat tot cu specific asiatic. Data viitoare o sa va povestesc despre o reteta de Pui in 3 culori. Pana atunci,

                                                                                                           Pofta la gatit!