noiembrie 18, 2011

Tarte au citron/ Tarta cu lamaie

0 Comments


Hello my friends! Long time no see... din motive de lene si alte treburi negative. But i'm back, and i've missed blogging. Also missed you guys!
 Trebuie sa recunosc ca de cand cu vremea asta cainoasa, cu cer noros si cu intunericul ce se instaleaza comod incepand cu ora 16, activitatile ce tin de blog se desfasoara din ce in ce mai dificil, mai ales partea cu fotografiatul. O lumina naturala cenusie, un aparat foto compact & shooting outside la 3 grade C, nu e tocmai reteta succesului... That's why I'm looking forward to spring! Astept cu nerabdare si ziua in care imi voi putea permite sa cheltui echivalentul a trei salarii medii pe o camera foto profesionala, care cu siguranta imi va usura si imbunatati activitatea de blogging. Pana atunci imi dau silinta sa fac treaba buna cu ceea ce am, chiar daca asta inseamna poze intunecate si de calitate indoielnica. Just bear with me a little more, ok?
 Inapoi la gatit & mancat acum, va voi povesti in cele ce urmeaza despre o delicioasa tarta cu lamaie, usor de facut, dar cu rezultate demne de lins boticuri si degetele. It goes like this...

  Intr-o noapte friguroasa acum cateva zile, cineva se tot foia in asternuturi, asteptand cu nerabdare pe Mos Ene sa vina. Probabil era blocat in trafic or something, because he was more than fashionable late. One thing lead to another si cateva clipe mai tarziu, ma aflam pe jumatate in frigider, umplandu-mi bratele cu lamai proaspete, unt si oua. Cu ingredientele inventariate si pregatite, am inceput dezmatul cu aluatul de tarta. Dupa multe incercari si esuari, am gasit in final reteta perfecta la David Lebovitz (sa ii dea Dumnezeu sanatate! :) ).
 Incepem cu un bol rezistent la caldura in care am pus 90 g de unt taiat bucatele, 3 linguri de apa, 1 lingura ulei vegetal, 1 lingura de zahar si un praf de sare. Apoi am dat bolul la cuptor, setat in prealabil la foc mediu, pret de 15 minute, pana ce untul se topeste si devine usor maoniu. Am scos apoi bolul din cuptor, l-am lasat sa se racoreasca pret de cateva minute, apoi am adaugat peste compozitia din el 300 g de faina si am amestecat cu o lingura pana ce am obtinut un aluat nici prea moale, nici prea tare, cat sa fie usor de intins cu sucitorul, intre doua foi de pergament. Am pus foaia de aluat in forma de tarta, am presat cu ajutorul unei furculite marginile, apoi l-am intepat din loc in loc. L-am pus la copt in cuptorul incins in prealabil unde a stat la foc mediu 15 - 20 de minute, pana ce marginile incep sa prinda culoare.
  Pentru crema de lamaie sau lemon curd, cum ii spun engezii, am pus intr-o craticioara 4 oua, pe care le-am batut un pic, pana s-a amestecat albusul cu galbenusul. Peste am mai adaugat coaja si sucul a 4 lamai, 250 g zahar tos, 1 lingura amidon si 200 g unt. Am pus craticioara pe foc mic si am amestecat continuu, timp de 8- 10 minute, pana ce compozitia s-a ingrosat. Am dat-o deoparte si am lasat-o sa se racoreasca, apoi am strecurat-o printr-o sita fina. Este important sa strecuram crema, pentru a inlatura coaja de lamaie, care lasata in compozitie, i-ar da un gust amar.
 Cand aluatul s-a racit, l-am scos din forma, apoi a turnat crema de lamaie pe care am intins-o uniform cu ajutorul unei linguri. Am ornat tarta cu feliute de lamaie si am lasat-o la rece peste noapte, nu de alta dar ceasul arata o ora tarzie in noapte si mi se cam inchideau ochii de somn; altfel as fi devorat-o pe loc.
 Se recomanda sa se consume dupa ce a stat la rece cel putin 2 ore. Enjoy it, it's fabulous!

                                                                                                                              Laura.


P.S. Reteta de lemon curd este inspirata de pe situl Video Jug.

                                                     




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu