decembrie 29, 2010
Ciulama de ciuperci dietetica
Continuam suita de retete care ne ajuta sa give a break stomacelului nostru, chinuit tare cu ocazia Craciunului. So ghici ciuperca ce e? :)
E o ciulama dietetica si delicioasa de ciuperci, care poate fi asociata cu carbohidrati fara efecte drastice asupra sistemului digestiv sau a siluetei. Si ce o face speciala si usor de digerat este modul de preparare diferit de cel clasic.
Incepem prin a pune la fiert 500 de ml lapte dulce (degresat daca este cazul), impreuna cu 2 catei de usturoi feliati, o ceapa mica taiata in 4 si o jumatate de lingurita de oregano uscat. Lasam sa fiarba la foc moderat 10 minute, timp in care spalam si taiem 1 kg de ciuperci proaspete.
Se pun ciupercile peste laptele aromat, se acopera oala cu un capac si se lasa sa fiarba inabusit pana se inmoaie (tot vreo 10 minute). Daca vreti ca sosul din ciulama sa iasa deschis la culoare, fierbeti ciupercile separat, scurgeti-le si apoi adaugati-le peste lapte.
Dizolvati 2 linguri de faina in 4 linguri de lapte(cu grija sa nu se formeze cocoloase) si adaugati amestecul peste ciuperci si lapte. Lasati sa fiarba cateva minute, pana se ingroasa sosul si ajunge asemanator cu consistenta smantanii, amestecand des.
La final adaugati sare si piper dupa gust. Se serveste fierbinte cu mamaliguta. Pofta buna!
decembrie 27, 2010
Christmas detox cu supa-crema de praz
It was Christmas once again, si am mancat, si am stat cu cei dragi, am facut cadouri, am primit cadouri... the usual. Si dupa ce m-am "porcit" in toate felurile, cu sarmale, caltabos si fripturi, au inceput protestele sistemului meu digestiv (cu tot cu organele anexe) mare amator de vegetale. Asa ca am zis ca e timpul sa o dau pe "frunzarii" din nou, macar pana la Revelion.
Intr-un colt intunecat al frigiderului asteptau cuminti niste fire de praz, achizitionate saptamana trecuta, cand inca eram in post. Cum eu eram prea ocupata sa jonglez cu halci de carne, le-am ignorat cu nerusinare, pana azi, cand chinuita de dureri de stomac, mi-am coborat privirea asupra lor si le-am transformat intr-o supa crema fierbinte, numai buna pentru revolta mea stomacala.

Am inceput cu 2 cepe taiate grosier, puse la calit in 3 linguri de ulei de masline. Cand se inmoaie ceapa (dupa 5 minute), aruncam in olala feliutele de la doi catei de usturoi si prazul taiat bucatele de dimensiunea degetului mare. Dupa alte 5 minute adaugam doi cartofi curatati si taiati cubulete. Ii lasam cateva minute sa ajunga la temperatura celorlalte ingrediente, apoi turnam peste apa calda, cat sa acopere legumele 3/4. Punem capac la oala, dam focul mic si lasam sa fiarba incet 20 de minute, pana se inmoaie cartofii.
Supa se paseaza cu un mixer vertical, se adauga 3 linguri de smanatana, sare, piper si oregano. Se serveste fierbinte cu crutoane si parmezan ras. Iar daca afara mai si ninge ca in povesti, efectul este garantat!
decembrie 24, 2010
Lumina si caldura...
19:55 0 Comments
decembrie 20, 2010
Christmas steak reharsal
Luna asta am dat liber la prepararea retetelor cu carne in my kitchen, de...doar odata in an e Craciunul. Nici nu as fi avut de ales atata timp cat frigiderul meu e indesat cu carne de porc.
Dupa ce am pus cu grija deoparte cele mai frumoase bucati pentru friptura de Craciun si Revelion, am ramas face to face cu o bucata de pulpa pe care am frecat-o cu un amestec de sare de mare, oregano,dafin, rozmarin si usturoi tocat, am rulat-o si am legat-o cu sforicica de rafie, am uns-o la suprafata cu ulei de masline si am pus-o in tava, acoperind-o cu folie de aluminiu.

Apoi bucata de animal fost data in cuptorul incins unde a sfarait cuminte 40 de minute la foc mediu. Cu 5 minute inainte sa o scot, am inlaturat folia si am dat focul mare, sa se rumeneasca la suprafata. Odata ce timpul a expirat, am scos carnea din tava si am lasat-o pe farfurie, acoperita cu folie de aluminiu, sa isi traga sufletul.
Nu aruncati lichidul ramas in tava, este baza sosului pentru friptura! Punem tava pe focul de la aragaz si amestecam cu o spatula de lemn, astfel incat sa desprindem toate resturile prinse de fundul vasului. Daca vi se pare prea gras sucul lasat de carne, puteti scurge surplusul de grasime.
Cand s-a incins lichidul, se toarna o cescuta de vin rosu sec, lasand sa fiarba 2-3 minute pana se evapora alcoolul. Urmeaza niste suc de rosii, tot o cescuta, o mana de stafide rehidratate, piper, oregano, sare, jumatate de lingurita de zahar si un catel de usturoi feliat. Se mai fierbe 5 minute apoi se pune intr-o sosiera.
Carnea se feliaza si se serveste alaturi de sosul fierbinte si un pahar de vin rosu sec. E suculenta, aromata, se topeste in gura si ii sta bine pe masa de Craciun. Pofta buna!
Clatite
01:07 0 Comments apa minerala, clatite, faina, lapte, oua
Nu scriu aceasta postare sa va invat sa faceti clatite. Sunt convinsa ca stiti cum si ce despre ele. Scriu despre clatite sa va aduc aminte cat de savuros este acest desert.
Cum toata ziua de ieri mi-am stors creierii incercand sa imi dau seama cand am facut ultima data clatite, fara rezultat insa, m-am pus pe treaba. Nu de alta, dar imi era teama sa nu fi uitat cum se fac.
Primul meu dulce gatit vreodata, mi-am reamintit ca atunci cand eram de-o schioapa (si chiar de-o schioapa eram, pentru ca am invatat sa gatesc in clasa I, cand mi-a fost permis sa umblu la aragaz) il pregateam des si imi iesea perfect de fiecare data, desi eram doar cu un cap mai inalta decat masina de gatit :).

Am batut de mama focului 3 oua cu un praf de sare si o lingura de zahar, peste am turnat 1/2 cana apa minerala, 1/2 cana lapte, faina cat sa fie de consistenta smantanii si am lasat totul sa se odihneasca o ora. Apoi am incins o tigaie pe care am uns-o cu putin ulei si am inceput "clatitareala".
Din compozitia asta ies 12 clatite, numa' bune de indesat cu umplutura voastra preferata, fie ca e vorba de ciocolata cu banane sau dulceata de...ce vreti voi. Dupa ce le-am stuff-ait si rulat, se pudreaza cu zahar pudra si se infuleca repede, dar cu grija, sa nu va muscati de degete ( vorbesc din proprie experienta, am o unghie vanata din cauza asta). Making crepes is fun, so make your own, don't buy!
decembrie 16, 2010
Stuff cu conopida :)

1 Conopida natur
O conopida de marime medie (desfacuta in buchetele) se spala, se fierbe la aburi sau in apa 10 - 15 minute, se scoate iar dreasupra se stoarce zeama de la o lamaie, se pun 3 linguri de ulei de masline extravirgin si se presara sare si patrunjel proaspat tocat.
Se poate consuma ca atare sau poate acompania diverse feluri de mancare.
2 Supa crema de conopida
O alta conopida medie se desface in buchetele, se spala si se lasa sa se scurga. Intre timp curatam o ceapa mare, o taiem julien si o punem la calit in 2 - 3 linguri de ulei (sau unt) incins. Dupa 5 minute adaugam conopida, o lasam si pe ea cateva minute sa ajunga la temperatura celorlalte ingrediente apoi turnam peste apa fierbinte, cat sa acopere continutul oalei cam 3/4. Acoperim cu un capac si lasam sa fiarba la foc mediu 10 minute.
Punem toata fierura in blender, adaugam a sprinkle of salt and peper, 2 - 3 linguri zeama de lamaie 150 g smantana si mixam pana se transforma totul in crema. Se serveste fierbinte, cu crutoane si patrunjel verde tocat. Try it! E nesteptat de gustoasa si fina. 3 Crema tartinabila de conopida

Se serveste cu paine prajita si e delicioasa!
Inchei aici pledoaria mea dedicata super - conopidei, o leguma sanatoasa si, dupa cum observati, foarte versatila.
decembrie 13, 2010
It's beginning to look a lot like Christmas...
... everywhere you go! Chiar si la mine in bucatarie. S-a intamplat ieri, odata cu sosirea porcului hacuit cu ocazia sarbatorilor de iarna. De obicei nu ma incanta alimentele ce o data aveau picioare, iar regimul meu alimentar este preponderent vegetarian.
So, a trebuit sa particip si eu la procesul de ciopartire a bietului animal, lucru care nu mi-a placut deloc, dar m-am consolat cu gandul ca a avut o viata fericita, penru ca a vazut lumina zilei si a fost hranit cu mancare "porceasca" si o moarte conform normelor europene, fara durere si alte chinuri (sper ca e fericit acolo, in raiul porcilor). Pe scurt, e un porc bio.
Partea buna este ca am identificat o sectiune din burta porcului, numai buna sa o transform intr-o pancetta home-made, si o bucata din pulpa din care sa fac o sunca crud-uscata.
Durata de preparare este de cam 3 saptamani - o luna dar eu sper ca la revelion o sa pun pe masa niste pancetta productie proprie, langa un pahar de vin rosu sec si o branza de capra cremoasa... Mmmmm... already drooling.
So stay tuned, comming next... Caci o sa revin la momentul oportun cu tot procesul de "facere" si cu rezultatul analizat de papile gustative :)
So, a trebuit sa particip si eu la procesul de ciopartire a bietului animal, lucru care nu mi-a placut deloc, dar m-am consolat cu gandul ca a avut o viata fericita, penru ca a vazut lumina zilei si a fost hranit cu mancare "porceasca" si o moarte conform normelor europene, fara durere si alte chinuri (sper ca e fericit acolo, in raiul porcilor). Pe scurt, e un porc bio.
Partea buna este ca am identificat o sectiune din burta porcului, numai buna sa o transform intr-o pancetta home-made, si o bucata din pulpa din care sa fac o sunca crud-uscata.
Durata de preparare este de cam 3 saptamani - o luna dar eu sper ca la revelion o sa pun pe masa niste pancetta productie proprie, langa un pahar de vin rosu sec si o branza de capra cremoasa... Mmmmm... already drooling.
So stay tuned, comming next... Caci o sa revin la momentul oportun cu tot procesul de "facere" si cu rezultatul analizat de papile gustative :)
Simplu si delicios: Paste cu sos de dovlecei
16:26 0 Comments busuioc, dovlecei, lapte, paste, sos de dovlecei

Ca mai toate retetele cu paste, se prepara foarte simplu si repede iar rezultatul este very yummy!
Ingrediente: - 1/2 pachet de paste
- 3 linguri ulei de masline
- 2 catei de usturoi taiati feliute
- 2 dovlecei medii taiati feliute
- 100 ml lapte- 1 lg-ta frunze de busuioc maruntite
- 2 linguri parmezan (sau branza de burduf)
- sare, piper
2. Punem uleiul intr-o tigaie incinsa si rumenim in el usturoiul, cam un minut, apoi adaugam dovleceii si acoperim tigaia cu un capac si ii lasam sa se inmoaie (5 minute la foc mediu).
4. Luam tigaia de pe foc, adaugam busuiocul, parmezanul, sarea si piperul apoi punem totul intr-un blender si mixam pana cand se transforma totul intr-o crema. Acum sosul e gata!
5. Amestecam sosul cu pastele si se serveste fierbinte, cu parmezan presarat deasupra.
Bun de lingi si farfuria. I did so! :))
Reteta inspirata de pe Isabela Cuisine.
decembrie 02, 2010
Chocolate lava cake
22:25 0 Comments ciocolata, ciocolata amaruie, lava cake, molten lava cake, oua, unt, zahar
Ingrediente: - 2 oua intregi
- 2 galbenusuri
- 200 g ciocolata amaruie (2 tablete)
- 200 g unt
- 100 g zahar pudra
- 80 g faina
- 1 plic zahar vanilat
And here we go:
1. Ciocolata rupta bucatele se topeste impreuna cu untul in cuptorul cu microunde sau pe baie de aburi. Aprindem cuptorul de la aragaz si il lasam sa se incinga.
2. Ouale si galbenusurile se bat impreuna cu zaharul pudra si zaharul vanilat pana la dizolvarea completa a acestuia (cam 3-4 minute).
3. Amestecam ciocolata cu spuma de oua. Cernem faina deasupra si o incorporam cu grija, sa nu se formeze cocoloase.4. Ungem 5 cescute de cafea din ceramica (sau forme ramekin) cu untul ramas si turnam compozitia, umpland formele cam la 3/4 din capacitatea totala. Le dam la congelator cam 30 de minute.
5. Prajiturelele se coc nu mai mult nici mai putin de 15 minute, pentru ca vrem ca interiorul sa ramana semilichid. Daca folositi cesti de cafea, fiti fara grija, nu se vor crapa pentru ca stau in cuptor putin timp.
Dupa ce le scoatem din cuptor le lasam sa se odihneasca 5 minute. Se servesc direct din cescuta sau pentru un aspect profi, le rasturnam pe o farfurie de desert.
Le putem pudra cu zahar, le putem servi fierbinti cu inghetata alaturi, cu menta proaspata, cu sos de ciocolata sau zmeura... lasati-va imaginatia sa se manifeste.
decembrie 01, 2010
La multi ani, Romania mea!
Un colt de lume unde fetele sunt cele mai frumoase, unde sarmalele si mamaliga au un gust nemaintalnit, unde legenda lui Dracula a fost scrisa intaia oara, unde intalnesti la tot pasul privelisti rupte din rai, unde extremul se impleteste maiestuos cu firescul... Acolo este Romania!
Asa ca azi, oriunde ai fi, ridica-ti fruntea impovarata de atatea griji, zambeste... fii mandru ca esti roman!
Asa ca azi, oriunde ai fi, ridica-ti fruntea impovarata de atatea griji, zambeste... fii mandru ca esti roman!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)