septembrie 26, 2011

Yorkshire puddings cu marar

0 Comments

 Suna fancy, nu? Dar nu e nimic fancy in legatura cu aceasta reteta, de fapt, e simpla ca buna- ziua. Si daca am pomenit de simplitate, stiti cum se spune, lucrurile simple sunt cele mai bune. Pe bune! ;)
 Yorkshire puddings sunt de fapt niste briose sarate, ce isi au originile in orasul al carui nume il poarta, din Anglia. Acolo se servesc de obicei alaturi de friptura de vita si de un sos special.
Noi nu sntem englezi, nu suntem nici in Anglia, asa ca putem sa le servim ca atare sau alaturi de ce vrem noi. Se potrivesc de minune la un Sunday brunch, abia scoase din cuptor, manjite cu unt sau crema de branza si infulecate degraba. De asemenea, fac treaba buna si langa o supa fierbinte, sau langa orice de-ale gurii.
Reteta am "furat-o" ( shhhh... sa nu ma spuneti ;) )de la dragul de Jamie Oliver, my cooking guru si spune cam asa:
  Se mixeaza impreuna 1 cana de faina, 1 cana de lapte, un ou mare, putin marar tocat si sare. O tava pentru briose se unge bine cu ulei sau unt topit, se incalzeste in cuptor 1 minut, apoi se toarna compozitia in forme si se da din nou la cuptor (cuptorul trebuie incins bine- bine inainte), timp de 15- 20 de minute. And that's all, folks!

                                                                                                           Pofta mare sa aveti!
                                                                                                                                Laura.

septembrie 21, 2011

Tarta rustica de mere

0 Comments

  Astazi a fost prima dimineata de toamna. Nu, nu ma refer la faptul ca in doua zile incepe toamna astronomica, i mean ca azi, cand m-am trezit, m-a intampinat un cer noros, o adiere de vant rece mi-a azvarlit in frunte ditamai frunzoiul uscat si galben si mi-a ciufulit serios parul. Cand m-am dezmeticit eu din toate astea, imi era clar: afara e cam toamna. Am oftat din toata diafragma, mi-am pus sosete in picioare si m-am resemnat gandindu-ma ca daca tot vine frigul, macar scap de grija pedichiurii riguroase de pe timp de vara.
  Apoi a iesit soarele si am aflat ca pe 23 septembrie, zi ce coincide cu echinoctiul de toamna, vor fi 30 de grade :). Vazand eu toate astea, mi-am luat la subtioara cartea, cana mea cu ceai verde (care este mai degraba un bol, cat capul meu de mare, cu toarta), o felie de tarta cu mere, am iesit in curte si m-am tolanit vreo cateva ore la soare, de mi-am refacut necesarul de vitamina D.
  Ca tot am pomenit de tarta cu mere, hai sa va spun mai multe despre ea. Am facut-o ieri, dintr-un rest de aluat de la o prajitura cu aluat fraged si dulceata. Si-a primit denumirea de "rustica" datorita infatisarii crappy; am observa ca in ziua de azi, tot ceea ce e mai uratel si pare hand made, se intituleaza generic "rustic", asadar nu aveam cum sa fac exceptie de la regula :).
  Compozitia aluatului o gasiti in linkul de mai sus, iar pentru umplutura necesara unei tarte, aveti nevoie de 6 mere medii feliate subtire, pe care le amestecam cu 200 grame zahar, 3 linguri faina, 2 linguri uleiscortisoara, ceva zeama de lamaie, si niste zahar vanilat (reteta de umplutura inspirata de Jamie Oliver).
 Intindem aluatul intr-o tava apoi punem umplutura de mere. Ideal ar fi fost sa pun deasupra ceva grilaj din aluat, dar nu am avut cantitatea necesara pentru ca foloseam resturi; voi nu faceti ca mine. Puneti ceva aluat si deasupra. Se coace in cuptor la foc mediu 30- 40 de minute, e delicioasa si insenineaza chiar si un inceput de zi tomnatic.

                                                                                       Pofta mare, pofticiosilor!
                                                                                                                      Laura.

septembrie 20, 2011

Pasta aglio, olio & peperoncino

0 Comments

  Am fost timp de doi ani vegetariana, timp de cateva luni am mancat raw, am incercat dieta montingac (nu de nevoie, ci de curiozitate), dar indiferent de cum a batut vantul schimbarii in privinta alimentatiei mele, un lucru a ramas constant de-a lungul timpului: regimul meu "pastarian" ;).
 Poti sa imi fluturi pe sub nas toate bunatatile lumii, daca printre ele exista si un bol cu paste, i don't give a rat's ass about foie gras cu trufe sau caviar beluga, intotdeauna voi alege pastele.
Pe scurt, Laura + paste = Love Forever.
Recunosc cu juma' de gura de devoratoare de paste ca aglio, olio & peperoncino nu am mancat never ever. Acum cand stiu despre ce este vorba, imi dau seama ca am pierdut din aceasta pricina. Ce am pierdut? Unul dintre cele mai intense si delicioase gusturi. Inca o dovada ca lucrurile simple fac difernta, less is more, right?
 Aaaa, si am uitat un detaliu foarte important: sunt gata in 10 minute!

Let's get this started:
  Pentru 2 portii, punem la fiert 1/2 pachet de spaghete, conform instructiunilor de pe pachet.
Incingem 100 ml ulei de masline extravirgin apoi calim 5- 6 catei de usturoi feliati subtire, pana devin aurii (1-2 minute). Mare grija cu usturoiul pentru ca daca se arde, devine amar, asa ca nu uitati, in this case, go for gold!
 Se adauga un ardei iute feliat, de preferinta rosu, dar merge si de alta culoare, iute sa fie. Mai adaugam si o piscatura de sare si gata, uleiul nostru aromat abia asteapta sa fie amestecat cu pastele. Invartim compozitia de cateva ori in tigaie, oprim focul, presaram deasupra patrunjel sau busuioc tocat and that's it! Ready to seve!

                                                                                              Enjoy!
                                                                                                   Laura.

septembrie 16, 2011

Stir-fry picant de dovlecel,rosii si ardei kapia

0 Comments

... sau cum s-ar zice in dulcele nostru grai la a lua o tigaie,  a o incinge bine-bine, a picura ceva ulei si a perpeli in ea tot ce ai prin frigider: legume, carne, orez and so.
 Asadar, daca va e foame, nu aveti chef sa tineti companie aragazului vreo doua ore si in frigiderul vostru stau sa isi dea duhul ardei rosii, dovlecei, ciuperci si chestii ce au avut odata picioare, take out your chopsticks si get ready, caci in 10 minute se pune masa.
 Pentru inceput, am taiat bastonase dovlecelul si ardeii (2 la numar), iar rosiile (2) feliute.
Se incinge o tigaie pe foc mare, se pune 1 lingura de ulei si punem legumele la calit, nu toate odata ci pe rand. Le gatim 3-4 minute, astfel incat sa ramana usor crocante. Cand vine randul rosiilor, dam focul mai mic si le calim 5 minute, zdrobindu-le cu lingura pentru a obtine ceva sos.
Peste rosii, adaugam 4 linguri sos de soia, niste chilli tocat, 2 linguri zeama de lamaie si putin ghimbir (proaspat sau pudra), punem si legumele calite, amestecam and... ready to serve! Sa aveti pofta si un weekend placut!

P.S. Daca doriti ceva mai consistent, puteti aduga cubulete de carne (pui, peste, vita, porc) pe care le marinati 10- 20 de minute in cateva linguri de sos de soia si ulei, apoi le rumeniti in tigaie.

septembrie 06, 2011

Supa cremoasa de rosii

0 Comments

 "Cri, cri, cri, toamna gri... nu credeam c-o sa mai vii". Totusi, sa nu fiu rautacioasa, si sa recunosc ca inceputul asta de toamna nu este tocmai gri, din contra, este cat se poate de agreabil! E ca o vara dulce si blanda... sau ca o toamna bine dispusa ;)
 Si acum ca vara s-a dus, sa nu deprimam, mai vine alta la anul, right? Iar toamna are si ea punctele ei forte: zile nici prea calde, nici prea reci, covoare imense de frunze ruginii... aaa... mai ziceti si voi ca eu nu mai stiu.
 Era sa uit! Cel mai forte punct al toamnei (scuzati-mi exprimarea voit agramata) este abundenta de fructe si legume de prin gradini, de pe tarabe, de prin borcanele din camara. Stiti voi : ''Mere, pere in panere, / Prune bune si alune / Si gutui amarui, / Cu puf galben ca de pui", si multe muuulte altele.
 Este anotimpul in care se coc cele mai multe vegetale, perioada cu fructe si legume pe bune, crescute de primavara, parguite de arsita verii si culese acum cand sunt cele mai bune, mai pline de gust si substante hranitoare. Este anotimpul cand spunem adio rosiilor din Turcia si vinetelor crescute in sera din Dovlecia de Sud, pentru ca...sic... le avem si noi pe ale noastre.
Si apropos de rosii, ca tot e sezonul cand sunt dulci, carnoase si gustoase, zic sa le dam rolul principal pe masa de pranz. So, ladies and gentlemans, this autumn, Passion for Homecooking, in colaborare cu Laura's Cuisine Adventures si Parsley Sudios va prezinta: Cea mai cremoasa supa de rosii.

 Starring:   2 kg de rosii bine coapte, oparite 2 minute in apa clocotita, curatate de pielita si taiate cubulete
                 2 cepe medii, tocate si calite in 4 linguri de ulei de masline
                 3 catei de usturoi feliati si pusi la calit cand ceapa a devenit sticloasa
 Peste ceapa si usturoiul calit se adauga rosiile, se acopera oala cu un capac si se lasa sa dea intr-un clocot. Apoi verificam nivelul de lichid din oala. Pentru obtinerea unei supe creme, de obicei, lichidul trebuie sa acopere cam 3/4 din cantitatea de legume din oala. Asa ca daca mai este nevoie de lichid, completati cu apa calda. Se pune capacul si se lasa sa fiarba la foc moale, 15-20 de minute. Dupa expirarea timpului,se da oala de pe foc si intra in scena:
                  2 linguri de smantana grasa
                   sare si piper dupa gust, se adauga in oala si cu ajutorul unui mixer vertical, pasam supa pana obtinem o crema. Completam cu patrunjelul si busuiocul tocat si e gata de servit, cu crutoane sau fara, dupa cum va taie pofta.

      Nu ratati  "Supa cremoasa de rosii", din 7 septembrie, in farfuriile dumneavoastra!

                                                                                       Va salut cu pofta,
                                                                                                             Laura!