august 29, 2011

Reteta mea de: Cea mai buna salata de vinete ;)

1 Comments

  Daca m-ar intreba cineva ce mi-as dori sa mananc la ultima mea masa as raspunde dintr-o suflare: salata de vinete! (si paste cu sos de rosii, si cartofi prajiti cu mujdei, si tiramisu cu muuult alcool... mai multe...)
 Sa faci salata de vinete nu e mare scofala; tocmai de aceea nu inteleg de ce unii prepara vinetele sub forma unei paste atoase, neomogene, care iti cade toata in poala atunci cand musti din felia de paine. Sa nu mai vorbesc de zambetul de dupa salata, acela cu firisoare de vinete atarnandu-ti dintre dinti... That's a no-no!
 Cea mai buna salata de vinete am invatat sa o fac de la mama; salata ei era o crema pufoasa si delicioasa, fara atele de rigoare. Cea mai buna salata de vinete se face asa:

 Se aleg  4 vinete de dimensiune medie, lunguiete, cu coaja neteda si cat mai inchisa la culoare, care se coc direct pe flacara aragazului. Da, ati auzit bine, direct pe flacara, nu in cuptor, nu pe grill (pentru a proteja aragazul de dezastrul creat in urma unei asemenea operatiuni, tapetati-l cu folie de aluminiu).
 Se coc bine pe toate partile, pana ce coaja se carbonizeaza si devine casanta (3-4 minute pe fiecare parte).
Se dau la o parte de pe flacara, se lasa se se racoreasca 2-3 minute, apoi cu ajutorul unei linguri de plastic se scoate pulpa din interior. Se pun la scurs intr-o strecuratoare de plastic, cam 30 de minute.
 Vinetele scurse se pun intr-un castorn de plastic sau de ceramica de dimensiuni mai mari si se amesteca cu mixerul. Incoporam 15 linguri de ulei (din pacate, asta este secretul unei texturi fine si al unui gust delicios). La final se adauga ceapa taiata fin si se sareaza. Se serveste pe felii de paine proaspata sau prajita.
 Mie imi place sa pun muuulta ceapa, chilli si patrunjel tocat si sa mananc pana pic sub masa. Voua cum va place?





1 comentarii:

Paul 31 august 2011 la 16:48

Uoi, ce bun arata! Imi ploua in gura deja. Hai ca ma duc la piata... :)

Trimiteți un comentariu