august 24, 2011

Chiftelute marinate in sos curry

0 Comments

   Am jurat de mult dragoste vesnica bucatariei italiene (probabil acum va intrebati de ce vorbesc eu de mancare italiana, cand in titlu exista cuvantul curry, but wait...) dar de ceva timp mi-am impartit inima in doua si papilele mele gustative mi-au semnalat ceva ce merita la fel de multa atentie si pasiune: mancarea indiana.
Indienii astia dom'le, au o mancare divina, bogata; un singur fel de mancare iti poate stimula toate gusturile: acru, dulce, sarat, amar, all at one time, intr-un mod delicios. O variatie de texturi, carne frageda si sosuri catifelate, fistic si migdale cruncy... ce mai, o adevarata incantare gustativa, olfactiva, vizuala.
 Dupa ce iau masa la vre-un restaurant de profil, mi se intampla sa nu mai am pofta de mancare aproximativ 24 de ore. Nu pentru ca mancarea este satioasa ( wich it is), ci pentru ca papilele mele gustative au fost stimulate la maxim si orice mananc mai apoi, mi se pare fara gust.
 Un alt motiv pentru care imi place sa manac si sa gatesc "indienesc" este abundenta de condimente; de mica mi s-a spus sa am grija cu adaosul si imbinarea condimentelor in prepararea mancarii, ce e prea mult strica. Ei bine, in cazul de fata aceasta regula nu este valabila iar lucrul acesta ma incanta teribil; amestec vreo zece condimente care mai de care, iar rezultatul este mai mult decat comestibil, este de-li-ci-os!
  But enough with the chit-chat, daca eu nu v-am convins, do it yourself, this is how is done!
 Incepem cu 500 g de piept de pui tocat, pe care il amestecam cu 1 ceapa medie tocata marunt, 2 catei de usturoi pisati, 1 legatura coriandru/patrunjel tocat, 1/2 lingurita garam masala, 1/2 lingurita praf curry/pasta de curry, 1 ou, sare, piper. Din compozitia rezultata se formeaza chiftelute care se prajesc in ulei incins pana se rumenesc.
 Pentru prepararea sosului, calim intr-o tigaie cu 2 linguri ulei vegetal incins, 1 ceapa tocata si 1 catel de usturoi feliat iar dupa 5 minute adaugam 3 rosii mari decojite si taiate cubulete.
  Cand toate acestea s-au inmuiat, incepe distractia: peste legumele calite punem 2 frunze dafin, 2 lingurite praf/pasta de curry, cateva bobite ienibahar, 1 lingurita bobite de coriandru, 1 varf de cutit cardamom macinat, cateva cuisoare, 1/2 lingurita chimen, cateva bobite de piper...sper ca nu am omis nimic...
 Daca nu aveti la indemana toate cele de trebuinta nu-i nimic, adaugati curry si e de ajuns ( recomand praful de curry de la Kamis, cu toate ca contine monoglutamat, e cel mai apropiat de the real thing, si pasta de curry de la Mega Image). Amestecam si lasam sa fiarba in tigaie compozitia 1 minut, pentru a activa toate aromele. Turnam apoi peste toata nebunia asta 200 ml lapte de cocos (are la Mega Image) sau daca nu gasiti, inlocuiti-l pur si simplu cu aceeasi cantitate de smantana sau iaurt mai gras. Potivim sosul de sare, apoi adaugam chiftelutele si lasam totul sa mai dea intr-un clocot. Se da tigaia de pe foc si presaram deasupra coriandru/patrunjel tocat. Se serveste cu orez basmati simplu.
 Eu nu am avut chef de orez in ziua aceea, asa ca l-am servit cu piure de cartofi; neconventional, dar a fost bun.
  Happy wednesday everyone! Pofta la gatit!

                                                                                                            Laura.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu