noiembrie 10, 2010

Ciorbita de cartofi acrita cu zeama de varza murata

0 Comments

 
  Nu stiu cum e pentru altii dar pentru mine, ciorbele acrite cu zeama de varza sunt emblema anotimpurilor reci; au gust de iarna. Servite fierbinti, iti incalzesc sufletul chinuit de friguri si zile mohorate, iar aroma... ei da, aroma... te poarta inapoi in copilarie.

   





    Fiertura gatita de mine se compune din:
     
      - 5 cartofi medii
      - 1 ceapa
      - 1 fir de praz
      - 1 ardei gras
      - 1 gogosar
      - 2 morcovi
      - 1 telina mica
      - 3 rosii
      - 500 ml zeama de varza
      - 3 litri de apa
      - cateva fire patrunjel
      - sare

     ... si se gateste asa:
 

    Apa se pune intr-o oala, se pune pe foc si se lasa pana incepe sa fiarba. Intre timp curatam si tocam zarzavaturile. Acestea se adauga in oala in urmatoarea ordine: incepem cu ceapa, telina si mocovii; dupa 10 minute adaugam cartofii. Mai lasam inca vreo 10 -15 minute si acompaniem cu prazul, ardeiul, gogosarul si rosiile. Acoperim oala si lasam sa fiarba incetisor inca vreo jumatate de ora. Cand timpul de fierbere este aproape gata, zeama de varza se da intr-un clocot si se adauga peste ciorba. Le lasam se se imprieteneasca vreo 10 minute dupa care oprim focul, potrivim ciorba de sare si acreala (daca este cazul) si presaram deasupra patrunjelul tocat. Dupa gust si necesitati se poate drege ciorba cu ou si smantana. Eu m-am abtinut, nu am vrut sa stimulez marirea startului de osanza abdominala :))

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu