noiembrie 03, 2010

Deliciu cu citrice

0 Comments

   Zilele trecute am facut un cake care a avut mare succes prin randul celor care se bucura de "creatiile" mele culinare. Numai bun de facut in aceasta perioada cand citricele se gasesc pe toate tarabele, gustul lui racoritor te duce cu gandul la zilele lungi si fierbinti de vara. La baza e un strat subtire si crocant de biscuiti cu cacao, in mijloc o crema generoasa de citrice ferma si pufoasa in acelasi timp iar on top un strat fin si acrisor dintr-o combinatie care spre surprinderea mea merge de minune: mango si lamaie. Nu-i asa ca suna apetisant? Va spun eu: chiar este!!!

       Pentru "blat": - 2 cutii biscuiti Oreo
                            - 2 linguri de unt topit
      Pentru crema: - 500 g mascarpone
                            - 300 ml frisca lichida
                            - coaja si sucul de la 2 lamai
                            - coaja si sucul de la 2 portocale mai micute
                            - coaja si sucul de la 1 lime
                            - 100 g zahar pudra
                            - 1 si 1/2  plicuri gelatina
                            -  esenta de vanilie
      Pentru topping:- coaja si sucul de la o lamaie
                             - 1 mango bine copt sau o conserva de mango
                             - 50 g zahar
                             -1/2 plic gelatina
     
      Pentru inceput zdrobim biscuitii cu ajutorul robotului (nu foarte mult, produsul final trebuie sa aiba un aspect granulat si nu fin) apoi ii punem intr-un castron si ii amestecam bine cu untul topit. Punem amestecul intr-o forma de tort cu pereti detasabili care in prealabil a fost unsa cu unt si presam cu degetele astfel incat biscuitii sa acopere fundul tavii intr-un strat uniform. Toata treaba asta se da la congelator pana e gata crema.
      Branza mascarpone se mixeaza in robot impreuna cu zaharul. Radem coaja citricelor,  stoarcem pulpa si adaugam coaja si sucul in crema de mascarpone. Gelatina se prepara dupa instructiunile de pe ambalaj si se pune si ea peste amestecul de branza. Si sa nu uitam de esenta de vanilie...cateva picaturi sunt de ajuns. Crema astfel obtinuta se lasa sa se odihneasca in frigider cateva minute. Batem frisca doar pe jumatate, adica sa nu fie prea aerata dar nici prea moale. Scoatem crema de de branza din  frigider si cu miscari delicate incorporam in ea frisca. Amestecul asta aromat se toarna direct in forma de tort, peste blatul de biscuiti iar apoi tava se da din nou in congelator.
       Pentru topingul acrisor, amestecam zaharul cu sucul si coaja de lamaie, cu gelatina preparata si cu pulpa de mango taiata cubulete iar compoziti obtinuta se toarna in tava, peste crema de citrice. Cum eu eram nerebdatoare sa il gust, am bagat tava la loc in congelator, unde a stat cam 3 ore. Dar daca aveti timp la dispozitie, lasati-l in frigider peste noapte. Cand gerul artificial din frigider si-a facut treaba, scoateti cu grija marginea formei, puneti minunatia pe un platou si serviti. Veti face ravagii printre papilele gustative ale pofticiosilor aflati la masa dumneavoastra.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu