Scortisoara este una dintre aromele mele preferate. Tin mai tot timpul la indemana o punguta de bastonase de scortisoara pe care le rontai ori de cate ori am chef (stiu, e un obicei ciudat) . Imi place gustul acela jucaus, dulceag si care la final se transforma intr-o explozie iute.
Asa ca atunci cand zilele trecute m-am trezit in fata vitrinei de la Cinnabon , nu am putut rezista tentatiei si am dat iama prin produsele lor. In timp ce savuram in stilul meu propriu, adica cu doua maini J, ma gandeam cum as putea face ca acest moment sa dureze mai mult. Mi-am adus aminte de talentul meu la gatit si de faptul ca vazusem in urma cu ceva timp reteta pe net. Dupa ce m-am documentat am constatat ca aveam toate cele necesare la domiciliu si mi-am zis: “let’s rock these rolls!”. Ce a iesit? Ce se vede in poza, la care adugam un miros imbietor ce mi-a adus aminte de Craciun si un gust divin. Sa va mai spun ca, cu echivalentul contravalorii cu care am cumparat un rulou eu am facut 9? Awww…priceless, I know.
Am folosit reteta de aici, cu ceva imbunatatiri proprii.
Pentru aluat avem nevoie de:
- 500 g faina (mie mi-a incaput mai multa faina, cam vreo 800 de g)
- 250 ml lapte
- 50 g zahar
- 50 g unt
- un cub/plic de drojdie
- un praf de sare
Umplutura:
- 100 g unt
- 100 g zahar, de preferat brun, dar merge si cel normal
- 3 lg-te scortisoara macinata
Preparare: Modul de preparare este asemanator cu cel al cozonacilor. Incepem prin a face o maia din 5 lg lapte caldut, cam 2 lg faina, o lg zahar si drojdie. Lasam la crescut intr-un loc cald, cam 20-30 de min.
Punem faina in robot sau intr-un castron si adaugam maiaua. In restul de lapte caldut dizolvam zaharul si sarea si adaugam amestecul peste faina. Framantam pana devine o coca consistenta apoi incorporam untul topit. Daca nu folositi robotul pentru preparare, framantati coca timp de 10 – 20 min, cat va tin puterile. Aluatul obtinut se lasa apoi la dospit cam o ora pana isi dubleaza cantitatea.
Intre timp preparam umplutura amestecand untul, care trebuie sa fie la temperature camerei cu zaharul si scortisoara.
Dupa ce aluatul s-a dospit, il intindem intr-o foaie cam de 1- 2 cm grosime, iar peste intindem umplutura. Rulam aluatul si il taiem in rondele cam de 4-5 cm grosime.
Asezam rulourile in tava. Atentie insa, va recomand sa lasati un spatiu destul de mare intre ele pentru ca acestea isi vor mari volumul si se vor lipi unele de altele, asa cum mi s-a intamplat mie.
Mai lasam la dospit cam 10 minute apoi le ungem cu un ou batut si le dam la cuptor pana se rumenesc.
Reteta de baza mentioneaza si o glazura care se pune peste rulourile scoase din cuptor dar eu am preparat varianta “light”. Am pus ceva miere peste. To die for!!!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu