iulie 21, 2011

Gustari de vara

0 Comments

 Caldura mare mon cher... si pe asemenea caldura, mancarea trece pe locul doi. Primordial este sa ne mentinem temperatura corpului la un nivel acceptabil. Dar odata ce rezolvam cu termoreglarea, trebuie sa mai si mancam. Ce mancam? Alimente usor de digerat, proaspete si de preferat cat mai putin preparate termic.
  Iata ce am preparat eu intr-o zi atat de calda, incat cea mai mica miscare fizica se lasa cu valuri de sudoare :)
    Incepem cu niste bruschete delicioase si foarte simplu de facut:

 Insemnand rosii grase si dulci taiate cubulete (2 bucati), alintate cu ulei de masline(3 linguri), parfumate cu busuioc proaspat/uscat(5 frunze/1 lingurita) si usturoi tocat marunt(1-2 catei), finisate cu un pic de sare si piper si in final asezate confortabil pe un pat de paine rumenita pana ce devine crocanta (prajita pe grill sau in toaster). Pentru cei cu sange in veioza, punem si niste ardei iute-iute, just to spice things up a lil' bit.
  By the way, ati observat ca indienii, latino-americanii, africanii si toti ce ce locuiezc in zonele cu climat cald, consuma foarte des mancaruri picante? Ei bine, ei stiu ca ardeiul iute, piperul, contin substante ce inhiba transpiratia si totodata ajuta la termoreglare. Mda...stiu ei ce stiu si stiu bine!
 
    Continuam cu un tzatzichi racoritor cu menta si castraveti:

Castraveti proaspeti de gradina (4-5 bucati) dati pe razatoarea cu ochiuri mari, scursi de zeama, scaldati in iaurt acrisor si rece (250 ml), gadilati cu catei de usturoi (2 bucati) tocati si zeama de lamaie proaspat stoarsa (2- 3 linguri dupa gust). Sa nu uitam de uleiul de masline extravirgin (4 linguri), ce face amestecul mai robust. In final, racorim totul cu frunze proaspete/uscate de menta, cat mai multe cu putinta (dupa gustul meu) si potrivim de sare si piper. L-am tavalit pe felii de paine prajita unse cu ulei de masline si a fost senzational de gustos si racoritor! Evident, nu a lipsit ardeiul iute :)

    Un final apoteotic: un pahar de ayran rece cu menta

  Iaurt rece si gros (200 ml), indoit cu putina apa (50-100 ml), usor sarat (un praf de sare) si domolit cu frunze de menta.

 Acestea fiind spuse, ma retrag din blogareala pe ziua de azi si chair daca s-a mai racorit un pic afara, eu va doresc si mai multa racoare. Un sfarsit de saptamana splendid sa aveti!

                                                                                                        Laura.
  

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu