iunie 11, 2011

Empanadas cu legume si salsa de rosii facuta in casa

0 Comments

Surorile de peste mari si tari ale coltunasilor nostri, empanadas sunt o gustare delicioasa, cu arome si origini latino-americane. This is how is done:

   Pentru aluat, mixam in robot (sau putem prepara totul "by hand", intr-un bol) 400 de grame faina, 1 lingura de zahar, 1\2 lingurita sare si 150 de grame unt rece, taiat bucatele (sau dat pe razatoarea cu ochiuri mari, daca nu folosim robotul).
  Separat, batem 2 oua, pe care le amestecam cu 1\3 cana (de ceai) vin alb rece si 2 linguri otet, de preferat otet din vin alb. Amestecul se toarna peste ingredientele din robot si se mixeaza cateva secunde, pana ce toate cele se combina. Vom obtine o compozitie nisipoasa, pe care o rasturnam pe o suprafata presarata cu faina si presam cu mainile, pana obtinem un aluat. Impartim aluatul in doua mingiute egale, le invelim in folie alimentara si le dam la frigider cam 1 ora.

   Intre timp, pregatim umplutura. Tocam marunt 1 ceapa medie, 1 ardei gras rosu (eu am folosit galben),10 masline, 5 ciuperci mari (sau 10 mici).
  Daca doriti ceva mai consistent, puteti adauga si piept tocat de pui (cam 200 de grame).
  Incingem 2 linguri de ulei intr-o tigaie si calim ceapa (5 minute pana se inmoaie), apoi adaugam ardeiul, si dupa inca 5 minute, adaugam si ciupercile. In cazul in care adaugam si piept de pui, il adaugam in tigaie dupa ce s-a inmuiat ceapa, si inainte sa adugam ardeiul.
   Cand legumele sunt gata, dam tigaia de pe foc si potrivim amestecul de sare si piper, adaugam 1\2 lingurita oregano si chilli uscat, dupa gust. Si gata umplutura!

   Asamblare:  Scoatem o biluta de aluat din frigider si intindem o foaie subtire. Cu ajutorul unui castronel, decupam cu cutiul, cercuri cu diametrul de 15- 20 de centrimetri. In centrul fiecarui cerculet, punem o lingura de umplutura, apoi unim marginile, sigiland astfel umplutura in aluat. Pentru un rezultat mai aspectuos, presam marginile empanadei cu dintii unei furculite. Procedam la fel pentru restul de aluat, iar pe masura ce modelam empanadas-urile, le punem in frigider, untill all is done.
   Empanadas-urile se pun intr-o tava tapetata cu hartie de pergament, se ung cu ou batut pe deasupra si se coc in cuptorul incins in prealabil, timp de 20 de minute.
 Se servesc fierbinti sau la temperatura camerei cu diferite tipuri de salsa.

Salsa de rosii se face simplu, din 2-3 rosii mai coapte (sau conserva de rosii), 1 ardei iute, 1/2 ardei gras, 2 catei de usturoi, 1 lingura smantana (optional), 1 legatura patrunjel, toate mixate in blender, pana se obtine o pasta. Se potriveste de sare si, dupa gust, putem adauga oregano sau busuioc uscat. Pofta buna si...

                                                                                                            Pofta la gatit!
 


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu