aprilie 12, 2011

Lavash crakers cu piper negru

0 Comments


  Lavash este un fel de lipie, specifica armenilor, ce se consuma fie calda, cand este moale si elastica, fie rece, cand devine crocanta si numai buna de rontait. Se face din ingrediente simple si putine: apa, faina de grau si ulei de masline.
   Cum trebuia musai sa aduc un raport personal retetei, am modificat compozitia pentru a obtine biscuiti crocanti dar fragezi in acelasi timp, crescand proportional sansele de a ramane cu dintii in gura (varianta originala chiar e crocanta, la fel de crocanta ca si posmegii de pe timpul raposatului ).
   Iata cum am facut:  am luat 350 g de faina, 4 linguri unt, 100 ml apa, 1 ou, 1 lingurita zahar, 1\2 lingurita sare, 2 lingurite piper proaspat macinat (adica zdrobit cu ajutorul tigaii :)  )
    Toate ingredientele uscate si untul (mai putin piperul) se amesteca in robot, sau se framanta cu mana (in acest caz, sa mearga treaba mai bine, se da untul pe ochiurile mari ale razatoarei) iar separat se amesteca oul cu apa. Din aceste ingrediente sa framanta un aluat tare, care se imparte in 3 parti egale si se da la frigider pentru 30 de minute (sau 15 minute in congelator).
     Bilutele din aluat se intind pe o faie de hartie de copt, intr-un strat cat mai subtire posibil, apoi se presara deasupra piperul zdrobit si presam aluatul cu mana, astfel incat piperul sa intre in aluat. Se taie alutaul cu cutitul in forma dorita (patratele, triunghiuri etc.)

     Se coc in cuptorul incins cam 15 minute, pana devin crocante. Se servesc cu diferite sosuri; eu am facut special pentru ei un sos Thousand island, un sos cu tarhon, numit Green godess si o crema de avocado cu maioneza.

      Pentru sosul Thousand Island se amsteca intr-un castron 1 cescuta de maioneza, 1/4 cescuta ketchup, 1 ou fiert tocat marunt, 1/2 ardei gras rosu tocat, 1/2 ceapa rosie micuta, tocata marunt, 1 ceapa verde tocata, sare, piper, chilli, cateva fire de patrunjel, tocate. Se serveste ca dressing pentru salate, ca si sos in sandvisuri sau ca si dip pentru tortilla chips, crochete etc.

      


       Sosul Green Godess se face  din 1 ceasca maioneza, 1/2 ceasca smantana, 1/2 legatura patrunjel tocat, cateva fire de tarhon proaspat (eu am folosit tarhon murat in otet), 2 cepe verzi tocate, 2 fileuri de ansoa, 1 catel de usturoi zdrobit, 2 linguri zeama de lamaie, sare, piper. Ingredientele se mixeaza in robot pana la omogenizarea tuturor ingredientelor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu