februarie 28, 2011

Chiken with home-made noodles

0 Comments

  Tocmai am auzit o tanti metrorolog spunand ca cica primavara ar veni incepand cu 10 martie. Ma bucur nespus pentru ca in momentul de fata nu imi doresc nimic mai mult decat o raza prietenoasa de soare iar soarele asta cu dinti a muscat destul din obrazul meu lunile astea, and it isn't fun anymore. Oricum, fie ca e 10 martie, fie ca e mai tarziu, de un lucru sunt sigura, primavara e pe drum iar eu o astept cu bratele deschise. 
  Back to reality, afara inca se inregistreaza temperaturi cu minus iar iarna e la ea acasa si nu da semne ca s-ar da dusa. Asa ca pastrez soarele in suflet si inca gatesc mancaruri cu efect de incalzire.
  Reteta de azi: chiken with home-made noodles.

   Incepem prin a pune la fiert cam 800 de grame bucati de pui - pulpe, aripi, spate, in 4 litri de apa. Se lasa sa fiarba 20 de minute, se scot bucatile de pui, se dezoseaza, apoi oasele se pun din nou la fiert in aceeasi zeama, inca 20 de minute. Carnea se taie bucatele si se pune deoparte.
  Tocam marunt o ceapa, o telina mica, un morcov, un ardei si un dovlecel iar cand cele 20 de minute au expirat, punem in oala la fiert bucatelele de legume. Completam cu apa daca a scazut zeama prea mult.
  Cat timp legumele fierb, facem taiteii.
 Reteta e simpla, la fiecare 100 de grame de faina, se pune 1ou. Pentru aproximativ 4 liti de supa, mie mi-au ajuns taiteii facuti din 2 oua, 200 de grame de faina si un praf de sare. Din aceste ingrediente se face o coca pe care o intindem pe o suprafata presarata cu faina, cat mai subtire posibil. Se taie aluatul cu ajutorul unui cutit, in fasii subtiri. Si gata! Avem taitei home- made.
 Cand legumele s-au fiert, scoatem din oala oasele si adaugam taiteii; acestia se fierb pana se ridica la suprafata. Se adauga si carnea de pui. 3 linguri de faina se dizolva in putina apa si se toarna amestecul in supa. Se mai fierbe inca 5 minute, pana cand lichidul se mai ingroasa putin. Se opreste focul, se potriveste de sare si piper si finisam supica noastra cu patrunjel proaspat, tocat. Pofta mare la gatit! 

februarie 26, 2011

Coconut Lemon Pie

0 Comments

  ...sau pe romaneste, placinta cu nuca de cocos si lamaie. Placinta asa cum o fac americanii, cu o crusta subtire la baza si cu 10 centimetri de umplutura cremoasa si delicioasa. In cazul de fata, doua tipuri de crema: una de cocos iar cealalta de lamaie. Si se imprietenesc bine aromele, parca sunt facute una pentru cealalta, caci crema acrisoara de lamaie e exact ce trebuie pentru a tempera gustul robust si exotic al cocosului. 
  But enough with the chit-chat, hai sa trecem la treaba!
  


    Pentru crusta: se mixeaza in robot 350 g faina cu 150 g unt rece, 1 lingura de zahar si 1/2 lingurita sare. Cand ingredientele s-au amestecat bine, adaugam 6 linguri de apa rece (sau mai mult daca compozitia este prea uscata). Varsam mixtura pe o suprafata pudrata cu faina si framantam 1 minut aluatul, pana ce devine o coca pe care o intindem cu un sucitor intr-o foaie de 1/2 cm grosime. O punem intr-o forma de tarta cu margini mai inalte si presam bine cu degetele, apoi o intepam cu o furculita. Se lasa 15 minute in congelator, dupa care se coace in cuptorul incins 20 de minute. Dupa ce s-a racit, se pastreaza in frigider.
    Pentru crema de cocos: se pun pe foc mediu, timp de 5 minute, intr-un vas 250 ml lapte si 120 g fulgi de cocos, amestecand din cand in cand. Intr-un bol batem 2 oua si un galbenus cu 150 g zahar si 3 linguri de faina apoi adaugam gradual amestecul de lapte si cocos. Toata aceasta mixtura se toarna din nou in vas si se pune pe foc, amestecand constant, pana se ingroasa (5 min). La final adaugam 2 plicuri de zahar vanilat, punem crema intr-un castron si lasam sa se raceasca.
    Pentru crema de lamaie: batem cu ajutorul mixerului, 300 ml de smantana dulce de la frigider cu 5 linguri de zahar pudra si 2 plicuri de zahar vanilat. Cand amestecul s-a mai ingrosat un pic, punem coaja de la o lamaie si 2 lingurite de zeama (de lamaie) si incorporam. Se pastreaza la rece.
   Puteti inlocui smantana dulce cu frisca lichida, nemaiadaugand zahar decat daca este nevoie.
    Asamblare: incepem cu crema de cocos (rece), pe care o intindem cu ajutorul unei spatule deasupra crustei, apoi adaugam si crema de lamaie. Ornam cu feliute de lamaie si fulgi de cocos. Se recomanda sa se lase la frigider peste noapte si sa se serveasca a doua zi.
   
   Acestea fiind spuse, va doresc un week-end placut si pofta la gatit!

februarie 24, 2011

Pollo alla birra

0 Comments

 



   Reteta asta o punem pe raftul cu mancaruri simple si rapide, numai bune de facut cand ajungi acasa seara dupa o zi luuunga de munca si se simte nevoia unei cine home-made. Si unde mai pui ca e si pe placul masculilor, intrucat in reteta se regasesc doua componente pe placul lor: carne si bere!
    Am folosit pulpe de pui, cate una de caciula, pentru ca asta aveam in congelator atunci, desi as fi preferat ciocanele. Carnea de pui se spala; cu ajutorul unui servet de hartie se indeparteaza exccesul de apa, apoi se portioneaza(daca este cazul) si se "despieliteaza".
   Pe o farfurie se pun 4 linguri de faina si tavalim puiul prin ea. Il punem la prajit intr-o tigaie cu marginile mai inalte, in care am incins doua linguri de ulei de masline. Se rumeneste carnita pe toate parile, apoi turnam peste 500 ml bere blonda (recomand sa folositi o bere mai putin amaruie), alaturi de 4 catei de usturoi intregi, cateva frunze de dafin, piper boabe si un praf de sare. Acoperim tigaia cu un capac si lasam sa fiarba la foc mic 10-15 minute, pana scade lichidul si obtinem un sos de consistenta smantanii. In momentul asta, puiul nostru e gata de infulecat, si carnea de pe el este frageda, suculenta si ti se topeste in gura. Pofta buna!

februarie 22, 2011

Mousaka cu carne de pui

0 Comments

Stiu ca mousakaua se face obligatoriu din carne de necuvantatoare cu cel mult patru picioare si cel putin trei (adica o necuvantatoare patrupeda schioapa  :)) ) dar pentru mine combinatia de carne rosie si grasa cu carbohidrati e way too much.
  Mousakaua perfecta o mancam acum vreo 15 ani, la gradinita. Era facuta cu carne de pui si cu piure de cartofi si avea un gust grozav; atat de grozav incat si acum mi-l amintesc la perfectie. Imi amintesc si cum mi se punea in fata farfuria cu moussaka aburinda, cum o infulecam inainte sa fie serviti toti copii, si cum ma uitam la doamnele bucatarese cu puppy dog eyes ca sa primesc a doua portie. Si o primeam pentru ca in ciuda apetitului meu urias, eram un copil firav iar doamnele ma hraneau cu o atentie deosebita, doar doar oi mai pune ceva pe mine.
  Asa ca reteta mea de mousaka incearca sa recreeze textura si gustul celei din copilaria mea.

 Se curata de coaja 6 cartofi maricei si un morcov, se taie cubulete (doar cartofii) si se pun la fiert in apa cu sare. O ceapa medie se toaca si se caleste in 2 linguri de ulei, la foc mediu, 5 minute, pana se inmoaie. Peste, punem 500 g de piept de pui tocat si il calim, amestecand din cand in cand, vreo 7-8 minute. Dam tigaia de pe foc, lasam sa se raceasca amestecul 5 minute, apoi punem sare, piper, un ou, cateva fire de patrunjel tocat si o piscatura de oregano.
  Dupa ce au fiert legumele, se scurg de apa; morcovul se pune deoparte. Pasam cartofii impreuna cu 2 linguri de unt sau smanatana si potrivim de sare si piper. Morcovul se toaca marunt si se amesteca cu carnea. Eu am mai adaugat si un dovlecel care mai avea putin si murea de singuratate in frigider. :)
  Ungem o tava cu un cub de unt sau cu o lingura de ulei si intindem cu ajutorul unei spatule jumatate din cantitatea de piure; peste punem carnea iar apoi punem restul de piure. Deasupra turnam un amestec format dintr-un ou si 2 linguri de smantana. Daca aveti curaj, puteti rade deasupra cascaval sau o telemea mai tare!

   Se da tava la cuptor la foc mediu, unde se lasa cam 40 de minute sau pana se rumeneste la suprafata. Pofta buna!

februarie 17, 2011

Supa de usturoi

0 Comments

  Afara, -6 grade, in casa e cald si bine; dar parca lipseste ceva... o supa fierbinte care sa combata efectele frigului de afara. Si cand dispozitia necesara nu este prezenta si nu se doreste sa se stea in bucatarie o ora or so, pana fierbe supa... ce e de facut? Ne punem pofta in cui? No way! Trebuie sa fie o solutie iar solutia se numeste: supa de usturoi.
  Suna ciudat dar este o supa milky, de iarna, care se face usor si din ingrediente pe care le numeri pe degetele de la o mana. Din cercetarile mele, am descoperit ca exista doua variante ale acestei supe: cea spaniola, care se prepara cu ulei de masline si cea frantuzeasca, cu unt si franzela. Eu am preparat varianta romaneasca, cu unt si ulei de masline, cu painea noastra cea de toate zilele si cu smanatana.

  Se iau doua capatani mari de usturoi, se curata si se taie feliute subtiri. Se incing intr-o oala o lingura de ulei de masline si o lingura de unt in care punem la calit usturoiul. Se lasa la calit 3 minute, amestecand din cand in cand sa nu se arda. Peste, se toarna 1,5 litri apa calda si se lasa se dea in clocot (5-10 minute). 5 felii de paine mai veche taiata cubulete se pun in oala peste lichid. Se mai fierbe 2-3 minute, apoi se paseaza supa in blender, impreuna cu 3 linguri de smantana, sare si piper. Se serveste fierbinte, cu crutoane si branza rasa pe deasupra. Surprinzator de buna la gust. Pofta buna!

februarie 10, 2011

Cum sa faci cartofi prajiti in 2 linguri de ulei

0 Comments

  Daca mi se aprindea beculetul mai devreme, nu as mai fi mancat alea DOUA portii mari de cartofi de la McD the other day...imi era pofta si nu mai mancasem de mult... I deserve a spanky, i know :)  Ma consolez gandindu-ma ca de acum incolo nu voi mai manca deliciosii cartofi, prajiti in o tona de ulei toxic si cancerigen.
   Iata cum se face pentru a obtine doua portii: punem pe foc o oala cu apa si o lingurita de sare. Se aleg 5 carofi maricei, cu coaja rosie, care se curata de coaja iar cand apa din oala fierbe, adaugam cu grija cartofii, unul cate unul si ii lasam sa fiarba cam 10 minute. Nu trebuie sa fie fierti complet dar nici prea cruzi (faceti testul cu o furculita). Dupa ce au fiert, ii scoatem din apa si ii lasam sa se scurga intr-o strecuratoare. Cand au ajuns la o temperatura decenta, astfel incat sa putem pune mana pe ei, ii taiem feliute cam de un centimetru grosime, iar apoi se taie sub forma de bastonase sau orice alta forma doriti.
  Intr-o tigaie non-aderenta se pun la incins doua linguri de ulei, se aduga cartofii unul langa altul (nu trebuie sa se suprapuna) si se prajesc pana cand se rumenesc pe toate partile. Se scot pe un servetel, se presara deasupra sare sau mixul vostru preferat de condimente si, evident, se mananca fara prea multe mustrari de constiinta.
Pofta buna si sa nu se depuna!

februarie 08, 2011

Tortilla de patatas

0 Comments

   
Cineva imi vorbea zilele trecute despre bucataria mexicana si spaniola, despre tortilla, paella si frittata. Asa ca m-am ales cu the biggest craving ever pe care a trebuit sa o domolesc right away.
 Si cum era o situatie de urgenta, am ales o reteta usoara, rapida si satioasa ce aduce o parte din aromele din Peninsula Iberica: tortilla de patatas.
  


Un cartof mare curatat si taiat felii subtiri se rumeneste intr-o tigaie neaderenta in 2 linguri ulei de masline. Dupa ce s-au rumenit bine pe ambele parti, feliutele de cartof se scot si se lasa la scurs pe un servetel. In aceasi tigaie se pun la calit o ceapa medie taiata julien, feliute de ardei kapia si doi catei de usturoi feliati. 5 minute la foc mediu sunt de ajuns sa inmoaie ceapa si ardeiul.
  Intre timp se bat 5 oua, in care adaugam sare, piper, o legatura mica de patrunjel, tocata si branza. Eu am pus niste resturi de branza de burduf, pe care le-am maruntit cu mana.
  Scoatem din tigaie legumele calite, daca mai e nevoie, mai adaugam putin ulei si aranjam in tigaie feliile de cartofi, una langa alta. Deasupra punem ceapa si ardeiul si amestecul de oua. Se gateste la foc mediu cam 5 minute, pana se coaguleaza ouale si compozitia se desprinde de pe marginile tigaii. Cu ajutorul unei farfurii putem intoarce tortilla, astfel incat sa se rumeneasca si pe cealalta parte. Eu insa nu am reusit, asa ca am lasat-o in cuptor 5 minute, cu tot cu tigaie pana s-a rumenit la suprafata.
  Se scoate si se pune int-o farfurie, se taie felii ca la pizza si se serveste atat calda, cat si rece.
  Pentru ceva savoare in plus, am facut un sos din 4 linguri iaurt, o lingura de smantana, un catel de usturoi zdrobit, o lingura de zeama de lamaie, patrunjel tocat si sare, amestecate impreuna.
  Bun de te lingi pe degete! Sau vorba spaniolului: delicioso! :)

februarie 05, 2011

Paine cu rosii uscate la soare si masline

0 Comments

 

 De cand cu lenea asta a mea, s-au strans la usa blogului o gramada de gateli, asteptand sa fie onorate cu cate o postare.
  Isprava povestita mai jos a avut loc acum vreo doua saptamani, cand am avut pofta de paine calda, proaspat scoasa din cuptor, unsa cu unt... Si eu cica vreau sa ma eliberez de colacelul dobandit pe parcursul sarbatorilor de iarna... Pfff...ya right!




  In 100 ml lapte caldut am dizolvat un cub de drojdie, 1 lingura de zahar si faina, pana cand compozitia a ajuns la consistenta smantanii. Se lasa sa creasca intr-un loc cald 20 de minute.
 Intr-un bol se pun 500g faina, 1 lg-ta de sare, amestecul de drojdie dospit, bucatele de masline si rosii uscate, 3 linguri ulei de masline si se framanta. Daca mai este nevoie de lichid se adauga lapte caldut.
  Am dospit aluatul 40 de minute, timp in care m-am gandit ce forma sa ii dau... Sa fie sub forma de chifle? Nope, am mai facut. Sa il pun in formele de chec? Nooo, sunt prea subtiri. Sa il coc in tava pt blat de tort? (se aprinde un beculet) Daaaa! Ar merge. Dar daca se lipeste si imi strica tava?
   Intr-un final, la sugestia don'soarei Honey Bunny Ramona, am impletit aluatul frumos si mi-am luat curaj, am uns forma de blat cu muuuuult ulei, ba chiar am si tapetat-o cu hartie, si am pozitionat aluatul cum m-a taiat pe mine capul, rezultatul fiind unul asemanator cu o turta de nunta, spre amuzamentul meu ;)).
   Am uns deasupra aluatul cu ulei de masline si am presarat sare grunjoasa, niste busuioc si oregano uscat. Am mai lasat la dospit inca 20 de min, apoi am dat-o la cuptor si am copt-o la foc mediu 40 de min.
 Cand a fost gata, am scos-o, am taiat-o felii, am spoit-o cu un stat gros de unt si... va dati seama ce a urmat. In caz ca nu, va zic doar atat: colacelul de pe burta mea va avea foarte probabil in curand un fratior! :)
  Pofta buna!

februarie 03, 2011

Linguine con vongole

2 Comments

 

Intr-o seara geroasa acum vreo doua saptamani, eu cuibarita in pat cu pisoiul. La televizor, Jamie gatea de zor paste cu scoici. Toate bune si frumoase dar pana cand Jamie a terminat de gatit, de la atata salivat a trebuit sa schimb asternuturile si sa usuc pisoiul cu feonul :)) Periculos dom'le Jamie asta.






Normal ca a.s.a.p. mi-am procurat toate cele de trebuinta si in ziua cu pricina, am mancat la micul dejun, linguine con vongole.
 Am fiert linguinele (cam 3/4 din pachet) conform instructiunilor de pe ambalaj.
 Intr-o tigaie antiaderenta am incins 3 linguri ulei de masline si am calit 4 catei de usturoi feliati si chilli uscat dupa gust timp de 3 minute.
  Se adauga 450 g midii congelate (sau proaspete) cu tot cu cochillii si se calesc un minut. Am pus 1 pahar de vin alb demi-sec si am sotat cateva minute pana s-au deschis midiile. Cele care nu s-au deschis le-am aruncat. Am potrivit de sare si piper (nu e nevoie de multa sare, scoicile sunt deja sarate) si pentru extra-savoare am adaugat cateva rosii uscate la soare taiate bucatele.
Pastele fierte si scurse le-am amestecat cu sosul in tigaie impreuna cu o legatura de patrunjel tocat. Se servesc fierbinti, cu si mai mult patrunjel tocat deasupra.
  Sigur, in ziua aia am mancat numai paste, dimineata, la pranz si seara :) Pofta buna!

februarie 01, 2011

Crema de avocado cu verdeturi si usturoi

0 Comments

  Nelipsit din galantarele supermarketurilor din ziua de azi, avocado este un fruct foarte hranitor, aducand organismului un aport energetic mare, este plin de vitamine si foarte bine tolerat de organism. La inceput il cumparam ocazional si ma uitam la el cu jind, incercand sa ii gasesc o intrebuintare, in afara de a-l adauga in salalate sau in sandivisuri. Apoi am aflat ca daca il arunci in blender si il amesteci cu ce mai ai prin frigider, obtii o pasta delicioasa, numai buna sa o intinzi dimineata pe paine prajita (e mult mai sanatos decat untul sau crema de branza, de exemplu) sau in care sa cufunzi nachos sau bucatele de legume crude.
  La noi avocado se comercializeaza crud, adica il cumperi si il lasi doua-trei zile sa se coaca inainte sa iti faci de cap cu el. Asa ca am luat pulpa de la doua fructe coapte de avocado pe care le-am mixat in blender cu zeama de la o lamaie mica, 2 linguri ulei de masline extravirgin, doi catei de usturoi,o lingura de otet, o lingura de smantanasaremarar si patrunjel. Se mixeaza toate pana se obtine un amestec cremos; acum e gata de savurat.
 In functie de gustul si imaginatia fiecaruia, se pot adauga tot felul de condimente (oregano, busuioc, menta), verdeturi, ceapa uscata sau verde, bucatele mici de ardei capia, chilli, branza... si lista poate continua datorita gustului neutru al fructului de avocado. Savurati cu pofta!